Geschiedenis van de Queen Elisabeth Hall - Elisabeth Center Antwerp

Historiek

De geschiedenis van de Koningin Elisabethzaal

De Elisabethzaal werd ingehuldigd op 25 juli 1897. Na de tweede wereldoorlog, tussen 1958 en 1960, werd de oude feestzaal omgebouwd tot een moderne concertruimte. Sinds de opening in 1897 waren er reeds 2.590 symfonische concerten, 75 recitals, 76 muzikale namiddagen, 32 kamermuziekconcerten en 12 balletvoorstellingen uitgevoerd. In de Marmeren Zaal, waar voor de oorlog al theeconcerten plaatsvonden, werden kamermuziekconcerten georganiseerd.

De programma’s ten tijde van Keurvels waren baanbrekend. Niet alleen was het aanbod zeer gevarieerd, men had ook aandacht voor het moderne eigentijdse werk van nog levende componisten. Muziek van maar liefst 350 componisten werd in die periode ten gehore gebracht. Toondichters van eigen bodem genoten de voorkeur met een bijzondere voorliefde voor de composities van P. Benoit. Bij de buitenlandse toondichters stond Richard Wagner bovenaan de lijst

Een eigen koor mocht niet ontbreken. Het koor telde aanvankelijk 40 leden en zou na de Eerste Wereldoorlog een grote bloei kennen. De groep was uitgebreid tot 120 leden en trad ook buiten Antwerpen op, onder meer in Brussel in de Munt, het Paleis van Schone Kunsten en op de wereldtentoonstelling van 1935. Het koor kreeg in 1954 de titel Koninklijk.

De Koningin Elisabethzaal kent een succesvolle geschiedenis met concerten waaronder die van Johnny Cash, Tina Turner, Toon Hermans, Van Morrison, Herman van Veen, Miles Davis, Roy Orbison, Nina Simone, Paolo Conte, Tom Jones, B.B. King, Joe Satriani, Jethro Tull, JJ Cale, Axelle Red, Helmut Lotti, Bruce Springsteen, Neil Young, Diana Ross, Nick Cave, Tracy Chapman, Eels, Elvis Costello en Sting.