Duurzaamheid

De liefde voor de natuur zit in ons DNA. Die natuur wordt ons alsmaar dierbaarder en daarom besteden we steeds meer aandacht aan duurzaamheid en ecologie. Vaak zichtbaar, maar nog vaker verborgen achter de schermen. En we blijven onszelf nog elke dag verbeteren want alles kan altijd beter.

In januari 2020 behaalde het Elisabeth Center Antwerp de Green Key, het internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie. Met de Green Key belonen Toerisme Vlaanderen en Good Planet Belgium uitbaters van toeristische ondernemingen in Vlaanderen voor de inspanningen die ze leveren voor het leefmilieu.

Lees hieronder enkele voorbeelden van wat we vandaag al groen doen én wat we plannen voor morgen.

Groen doen, in 1.001 grote en kleine dingen

Zo tonen we ons hart voor de natuur

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen heeft een wetenschapsteam in dienst waar topwetenschappers onderzoek verrichten om het leven van dieren te beschermen en verbeteren, zowel in dierentuinen als in de natuur. In Brazilië, Kameroen en de Democratische Republiek Congo hebben we al jarenlang projecten die ter plekke de natuur onderzoeken van de bedreigde goudkopleeuwaapjes, chimpansees, gorilla’s en bonobo's. We beheren de kweekprogramma's van onder andere de okapi en kongopauw.

Okapi Ubundu - ZOO Antwerpen
Okapi Ubundu - ZOO Antwerpen

En ons project voor het beschermen en uitzetten van de bedreigde monniksgieren in Europa krijgt wereldwijd aandacht. De natuur dicht bij huis beschermen we in De Zegge, ons unieke, prachtige natuurgebied van 111 ha in Geel.

Wist je dat we zelfs een welzijnswetenschapper in dienst hebben? Die moet er voor zorgen dat de dieren in onze dierentuinen zich goed in hun vel voelen.

Elisabeth Catering

Elisabeth Catering (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) zet zich in tegen voedselverspilling en ondertekende daarom het no food to waste-charter. We willen onze voedseloverschotten met 30% verminderen.

Elisabeth Catering
Elisabeth Catering

Bijna dagelijks bereiden onze koks feestelijke buffetten, uitgebreide lunchen, heerlijke vieruurtjes ... Ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, hebben vaak een biolabel of zijn fairtrade.

We volgen de adviezen van de Viswijzer, een organisatie die een kwaliteitslabel geeft aan duurzaam gevangen of zorgvuldig gekweekte vissen, schaal- en schelpdieren.

Uiteraard serveren we géén foie gras, tonijn of andere bedreigde diersoorten in onze parken.

De catering van het Elisabeth Center Antwerp gebruikt veel ingrediënten met het internationale label Rainforest Alliance voor duurzame landbouw. Denk aan koffie, bananen en suiker.

In onze restaurants en op onze buffetten serveren we ook lekkere vegetarische gerechten. Minder vlees en vis eten zorgt voor een flinke verkleining van onze ecologische voetafdruk.

Bij het bestellen van ingrediënten volgen onze chefs nauwgezet de recepturen. Met andere woorden, leveranciers brengen de juiste hoeveelheden groenten, vlees, vis ... Daardoor gaat er weinig voedsel verloren en blijft de kwaliteit van alle ingrediënten optimaal.

Onze koks plannen hun bereidingen nauwkeurig. De ingrediënten worden tot op de gram afgemeten. Zo beperken ze restjes en overschotten tot een uiterste minimum.

De royale buffetten worden regelmatig aangevuld, naar het einde toe met steeds kleinere schalen. Dan worden de gerechten door de obers ook aangeboden aan de tafels in individuele porties. Zo worden overschotten op buffetten tot een minimum herleid.

We blijven voortdurend in contact met onze klanten om het exact aantal gasten te kennen zodat wij onze bestellingen, hoeveelheden en mise en place hierop kunnen afstemmen.

Zijn er toch restjes? Die verwerken onze creatieve chefs graag. Zo gebruiken wij de schillen van wortels in gearomatiseerde olie en verse kruiden in infused water.

De zeldzame keukenoverschotten worden gebruikt in andere gerechten. Groenten bijvoorbeeld, worden verwerkt in soepen, fonds of pesto's. Of ze worden gepekeld om de bewaartijd aanzienlijk te verlengen.

Blijven er onversneden vruchten en andere basisproducten over? Daar mogen de dierverzorgers onze dieren mee verwennen.

Het Elisabeth Center Antwerp streeft naar een minimale ecologische voetafdruk, duurzaamheid en een laag energieverbruik, maar dan wel met alle moderne technologieën en voorzieningen. Zo worden bijvoorbeeld de toiletten gespoeld met regenwater, de verlichting in de congresgangen springt pas aan als er iemand doorwandelt en alleen de verhuurde zalen worden verwarmd.

Het Elisabeth Center Antwerp huist onder een groendak. Bovenop het prima geïsoleerde dak groeit een groenblijvende beplanting van sedum en mossen. Omdat die plantjes warmte bewaren en reflectie verhinderen, vormen ze een extra laagje natuurlijke isolatie. Bovendien vangt het groendak water op en zorgt het ervoor dat overtollig regenwater vertraagd wordt afgevoerd naar de riolering.

We moedigen bezoekers en medewerkers aan om op een duurzame manier naar het Elisabeth Center Antwerp en ZOO Antwerpen te komen. Bijna 80% van de medewerkers van de KMDA-medewerkers komt naar het werk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Meer dan 30% legt de woon-werkafstand volledig met de fiets af. Drie sportieve medewerkers fietsen zelfs meer dan 25 km, enkele rit!

Medewerkers van het Elisabeth Center Antwerp en ZOO Antwerpen kunnen sinds kort in Antwerpen een huurfiets van Velo gebruiken om te fietsen naar hun afspraak in de stad.