Op 14 maart 2025 werd Herman van Veen tachtig jaar.
Hij vierde dat op 16 maart 2025 met vrienden in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Ter afsluiting van zijn 80ste verjaardagsjaar zijn we verheugd u een extra voorstelling aan te kondigen en dit op dinsdag 23 december 2025, in kerstsfeer. Over wat hij dan gaat spelen denkt hij nu na.
Op 14 maart werd Herman van Veen tachtig. Dat viert hij met zijn ensemble onder leiding van Edith Leerkes in diverse landen op het toneel en met een handvol boeken, een paar cd’s en een driedelige tv-documentaire. Het heugelijke jaar begon in Parijs met twee concerten in de Comédie des Champs-Élysées. In maart volgen voorstellingen in onder andere Koninklijk Theater Carré Amsterdam en in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Daarna Hamburg, München, Berlijn, Bern, Zürich, Londen en Kaapstad. Als opmaat naar al dit feestelijks verscheen bij Alfabet Uitgevers Hermans boek Hoe word je zó gelukkig, en in Duitsland Jahreszeiten; in Nederland uitgebracht onder de titel Seizoenen. In januari volgde het rijk geïllustreerde muziekboekje Alfred Jodocus Kwak –Een reis om de wereld in liedjes.Half maart presenteert Uitgeverij Harlekijn Teksten/Texte, een tweetalige uitgave (Nederlands/Duits) waarin een bloemlezing van door Herman geschreven liedteksten. In het najaar verschijnt een bundel met als werktitel Repertoire . Onder het Harlekijn label wordt Herman van Veen en Edith Leerkes – Live in Lingen een Duits album met oudere en nog niet verschenen liedjes uitgebracht. In de herfst van dit jaar lanceert Universal een duettenalbum, met de werktitel Herman van Veen en vrienden. Omroep MAX (NPO 1) zond op 14 maart de eerste aflevering van de door Ivo Niehe gemaakte driedelige documentaireserie uit op 21 en 28 maart deel 2 en 3 en in juni van dit jaar een live registratie van Hermans zeshonderdste voorstelling in Carré. Op 14 maart werd een TikTok-account gelanceerd.`
Ben geboren tussen bommen, groeide op in een prille vrede, studeerde tijdens een koude oorlog aan het Conservatorium in Utrecht. Werd theatermaker, schrijver, schilder en vader van vier gezonde kinderen met nageslacht. Trek met vrienden, liedjes en verhalen door de wereld. Kijk vooral vooruit en hoop van harte dat dit geen interbellum is. Kijk ik om, dan kan ik dat wat ik in mijn gedachten zie bijna niet bevatten. Tijd is zoiets als lucht waarin ook jij verdwijnt. Doe er van alles aan om dat te voorkomen. Dat is waarom ik weer naar Antwerpen kom. Simpelweg om voort te leven met dat waar ik zoveel van hou: van u, van ons, van zingen, dansen, spelen. Leven.
Dus hopelijk tot dan.
Herman
Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma ‘Harlekijn- Niemands knecht, niemands baas’. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen zo’n honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken, twee dozijn toneelstukken en een boel schilderijen. Voor zowel zijn artistiek als humanitair werk kreeg hij dikwijls bloemen. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland en Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in die van de Nederlandse Leeuw. Herman heeft een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award, in Frankrijk Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale en in Duitsland de Joachim Ringelnatz Literatur Preis. In de laatste vijfentwintig jaar heeft hij zich ook ontwikkeld tot een opmerkelijk en hooggewaardeerd schilder in binnen en buitenland. Hij zegt hierover “Wat ik niet zeggen, schrijven, zingen of spelen kan, dat schilder ik”. Herman is vader van vier kinderen, grootvader van drie kleinkinderen en stiefvader van de weeseend Alfred Jodocus Kwak en Anne de Poes.
Met en door: Herman Van Veen en ensemble onder leiding van Edith Leerkes
Productie: Harlekijn Holland
Foto: Olaf Bellmann